Hr En De

Pretraga smještaja

Napredna tražilica
Prijava za newsletter

Vremenska prognoza

Kontakt

SENIA TOURS d.o.o.
Obala dr. Franje Tuđmana bb,
53270 Senj
Telefon: +385 53 882 114
Fax: +385 53 882 114

Senj


Senj (lat. Senia) je najstariji grad na gornjem Jadranu, a utemeljen je u predrimsko doba prije nekih 3000 godina. Nalazi se u Ličko-senjskoj županiji podno obronaka planina  Kapele i Velebita. Grad Senj je značajan po svojoj slavnoj prošlosti, kulturnoj baštini, književnosti i tradiciji. Područje Senja obuhvaća preko 650 km2  sa brojnim malim mjestima koja su se smjestila uz more u podvelebitskom primorju - Sv. Juraj, Lukovo, Klada, Starigrad, Jablanac, Stinica te u planinskim visovima Velebita i Kapele - Krasno, Krivi Put, Stolac, Crni Kal i Vratnik. 

Razgledavajući Senj, na svakom koraku svjedočit ćete hrabroj i ponosnoj prošlosti ovog grada, starog više od tri tisućljeća.

 


Znamenitosti:


Tvrđava Nehaj

Izgrađena 1558 godine od materijala razrušenih crkava, samostana i kuća prvotno smještenih izvan gradskih zidina na brdu Nehaj. Ima kockasti oblik, a orijentirana je prema stranama svijeta. Visoka je 18, a široka 23 m. U nju se ulazilo stepenicama preko drvenog mosta kroz uska dvostruka vrata.Zidovi su debeli od 2 do 3,30 m, prema vrhu se sužuju, a završavaju s kruništem na kojemu je pet malih ugaonih kula. U zidinama se nalazi oko stotinu puškarnica i jedanaest velikih topovskih otvora. Vrh tvrđave služi kao vidikovac. Odatle su budne straže promatrale prilaze Senju s kopna i mora, te primale dimne i svjetlosne signale od svojih suradnika s otoka i obale. S vrha tvrđave pruža se lijepi pogled na Hrvatsko primorje i otoke Rab, Goli, Prvić, Cres, Krk, na planine Gorskog kotara, te Učku i Velebit. Simbol je grada Senja a poznata je i pod nazivom "Kula Nehaj".

Cjena ulaznice za posjetitelje: Odrasli 20 Kn ~ 3 Eur, Djeca 10 Kn ~ 1,50 Eur.

Za posjetitelje otvoreno svakim danom:

srpanj i kolovoz 10:00 h. - 21:00 h.
svibanj, lipanj, rujan i listopad 10:00 h. - 18:00 h.

 

Gradski muzej Senj

Nalazi se u palači obitelji Vukasović koja je bila jedna od najuglednijih i najutjecajnijih senjskih plemićkih obitelji. Palača je građena u XIV./XV. st. u gotičko - renesansnom stilu i vrhunski je objekt profane arhitekture. Muzej je utemeljen 7. svibnja 1962. godine kao kulturna i znanstvena ustanova čija je zadaća skupljanje, čuvanje, sređivanje, proučavanje, obrađivanje, prezentiranje i objavljivanje muzejske i povijesno - kulturne građe. Muzej ima i odgojno - obrazovnu funkciju, a vodi brigu o cjelokupnoj kulturnoj baštini grada i okolice. 

Cjena ulaznice za posjetitelje: Odrasli 20 Kn ~ 3 Eur, Djeca 10 Kn ~ 1,50 Eur.

 

Katedrala Sv. Marije

Ima veliku vrijednost kao arhitektonski spomenik prošlosti te se s pravom doživljava kao najznamenitiji spomenik vjere i kulture u gradu Senju. Sagrađena je 1169. g. Najvredniji spomenik u katedrali je grob senjskog biskupa Ivana Cardinalibusa (+1392), postavljen iznad ulaza u sakristiju,a izrađen u stilu gotičkog zidnog groba.  Današnji je izgled katedrala dobila 1949. i 1950. g.

 

Sakralna baština

Godine 1969. Senjska biskupija jednakopravno je sjedinjena s Riječkom u Riječko - senjsku nadbiskupiju. Sjedište nadbiskupije tada je premješteno u Rijeku, ali je u Senju ostala imovina Senjske biskupije: Biskupijski i Kaptolski arhiv, Biskupijska knjižnica i Riznica katedrale. Za upravljanje spomenutom imovinom utemeljena je 1995. godine Sakralna baština Senj.

 

Glagoljica (staro pismo)

Senj je između ostalog poznat i kao glagoljaški grad. Senjska ploča, pronađena na stubištu tvrđave Nehaj prilikom radova na obnovi, svjedoći da je glagoljica već u 11. st jednako prošireno pismo kao i na susjednom Krku. Ona je jedan od najstarijih hrvatskih glagoljskih spomenika. Osim Senjske ploče u Senju je pronađeno još 10 glagoljskih natpisa.

 


Događanja:


Međunarodni Senjski Ljetni Karneval

Jedan od najatraktivnijih ljetnih zabavnih događaja na Jadranu. Karnevalska događanja traju četiri dana tijekom kolovoza. Kulminiraju velikom karnevalskom povorkom u kojoj sudjeluje nekoliko tisuća maškara iz Hrvatske i inozemstva. Već od davne 1967.godine, početkom kolovoza, Senjani sa svojim gostima ovaj grad uzdižu u prijestolnicu ljetnjeg maškaranjana istočne obale Jadrana. Najatraktivniji dan je subota kada oko tri tisuće maškara u velikoj karnevalskoj povorci ulicama grada plijeni pažnju oko 12 tisuća gledatelja. Ovaj Karneval pohodile su i pohađaju skupine iz: Italije, Slovenija, Austrije, Slovačke, Češke, Poljske, Mađarske i Švedske.

Uskočki dani

Senj se svake godine vraća na tri dana u srednjovijekovno vrijeme, odnosno u vrijeme kada je izgrađena kula Nehaj po kojoj je Senj kao i po Uskocima koji su je nastanjivali najpoznatiji. Ovom manifestacijom se u „živo“ rekonstruiraju srednjovjekovni događaji, odjeća, običaji i hrana. Održava se sajam tradicijskih obrta, te prikaz života u srednjovjekovnom Senju. Uz tvrđavu Nehaj podižu se vojni tabori, održavaju se radionice streličarstava i mačevanja, nastupi žonglera i lakrdijaša te dvoboji vitezova, a i kuhinja i glazba je iz onog doba. 

Festival klapa Senj

Tradicija klapskih susreta seže u Senju do u 1973. godinu, a festival se održava redovito od 1998. Festival klapske pjesme; nastupaju sjevernojadranske klape s područja Hrvatskog Primorja i Istre. Program se odvija u tri dijela: Večer revijalne klapske pjesme, Večer muških klapa i Večer ženskih klapa. Svaka klapa izvodi po jednu pjesmu iz Hrvatskog Primorja.

Senjske ljetne igre

Natjecatelji se natječu u raznim igrama kao što su potezanje konopa, skakanje u vrećama, veslanje u šlauhu, prenošenje vode u kablu, slaganje ribarskih kašeta, nogomet u kantama, plivanje zavezanih ruku, bacanje sa grede, veslanje u gondoli, plivanje i ronjenje kroz obruč, gusjenica.


Senjske koncertne večeri

U nešto više u mjesec dana kroz petanaestak koncerata ozbiljne glazbe, vrlo zahvalnoj publici predstavi se elita mladih hrvatskih glazbenika. Koncerti se obično održaju na manjim senjskim trgovima ili crkvama.

 

Samba festival

Jedinstveni festival kakav u Hrvatskoj postoji samo u Senju.

 

 


Plaže


Škver

Po broju osoba koje može primiti ova plaža je najveća u Senju. Nalazi se u centru grada zbog čega je najpopularnija među turistima. Plaža posjeduje šljunčane dijelove i velike betonirane površine. Na plaži se nalazi nekoliko ugostiteljskih objekata i autokamp. Plaža Škver posjeduje uređenu rampu za ulazak u more osoba s invaliditetom te nekoliko uređenih igrališta za djecu.

 

Prva draga

Jedna od najljepših plaža u Senju ako ne i šire . To je mala prirodna šljunčana uvala s kristalno bistrim morem. Nalazi se na sjevernom ulazu u grad i udaljena je nekoliko minuta šetnje od centra grada. Na plaži se nalazi montažni ugostiteljski objekt sa ponudom pića i sladoleda.

 

 

Banja - Điga 

Ovo gradsko kupalište se nalazi se sa južne strane grada ispod predivnog gradskog parka pjesnika u kojem se može prošetati u hladovini u vrućim ljetnim danima. Plaža je većinom betonska, osim jednog manjeg pješćanog dijela. Također na plaži se nalazi manji ugostiteljski objekt tipa beach bar koji je namjenjen i za noćne provode. 

 

 


Izleti u okolicu


Uz svu ponudu spomenutu u ranijem tekstu vrijedi iskoristiti mogučnost jednodnevnih izleta u senjsku okolicu u kojoj se nalaze brojna mjesta i izletišta koja odišu ljepotom i zanimljivostima. Izdvojili smo neka od njih:

 

Nacionalni Park Plitvička jezera

Nacionalni Park Sjeverni Velebit

Uvala Zavratnica

Goli otok

Kutarevo

 

   

 


Aktivnosti


 

Video