Hr En De

Pretraga smještaja

Napredna tražilica
Prijava za newsletter

Vremenska prognoza

Kontakt

SENIA TOURS d.o.o.
Obala dr. Franje Tuđmana bb,
53270 Senj
Telefon: +385 53 882 114
Fax: +385 53 882 114

Sveti Juraj


Sv. Juraj je tipično primorsko mjestašce 9 km južnije od Senja na obali Velebitskog kanala. Smješten je u zaljevu koga okružuje s jedne strane brdo Gradina, a s druge otočić Lisac, u plitkoj i od juga dobro zaštićenoj uvali s velikim žalom. Osim plaže pred samim mjestom, postoji još nekoliko lijepih plaža u uvalama Rača, Žrnovnica, Ažić-Lokva, Lukovo, Klada Donja i Starigrad Donji.

Otočić Lisac spominje se još u predhistorijsko doba pod imenom Lopsica. U srednjem vijeku tu je bila opatija i crkva Svetog Jurja čiji se ostaci mogu vidjeti na starom groblju uz more i blizu razorene crkve Sv. Filipa i Jakova.

Grad je ime dobio po svetom Juraju (lat. Georgius) koji je bio kršćanski svetac i jedan od najslavnijih kršćanskih mučenika Istočne iZapadne Crkve. Prema legendi, Sveti Juraj pobjeđuje zmaja čemu svjedoče brojne slike i kipovi.

Sveti Juraj je mjesto prikladno za spokojan odmor i kupanje daleko od buke i velikih gradova, a možemo ga preporučiti ljubiteljima penjanja i planinarenja jer je Velebit najveća i najduža hrvatska planina čiji je jedan dio - Paklenica - proglašen nacionalnim parkomGalerija

Sveti Juraj Sveti Juraj Sveti Juraj Sveti Juraj Sveti Juraj