Hr En De

Pretraga smještaja

Napredna tražilica
Prijava za newsletter

Vremenska prognoza

Kontakt

SENIA TOURS d.o.o.
Obala dr. Franje Tuđmana bb,
53270 Senj
Telefon: +385 53 882 114
Fax: +385 53 882 114

NP Plitvička jezera


Plitvička jezera proglašena su nacionalnim parkom 8. travnja 1949.godine. To je najveći, najstariji i najposjećeniji hrvatski nacionalni park. Sastoji se od 16 manjih i većih jezera kristalne modrozelene boje okruženih šumovitim planinskim krajem. Jezera su međusobno povezana kaskadama i slapovima, koji su nastali u razdoblju od desetak tisuća godina, što predstavlja jednu od temeljnih osobitosti Parka. Poseban zemljopisni položaj i specifične klimatske značajke pridonijeli su nastanku mnogih prirodnih fenomena i bogatoj biološkoj raznolikosti.

Prostrani šumski kompleksi, iznimne prirodne ljepote jezera i slapova, bogatstvo flore i faune, planinski zrak, kontrasti jesenjih boja, šumske staze i drveni mostići i još mnogo toga dio su neponovljive cjeline koju je i UNESCO 1979. godine, među prvima u svijetu proglasio svjetskom prirodnom baštinom.

Na Plitvičkim jezerima nalazi se i izvor rijeke Korane, koja se napaja vodom iz jezera. Klima u nacionalnom parku je umjerena planinska.

Prvi ozbiljni počeci turizma na Plitvičkim jezerima potječu 1861. godine. Na krvavi Uskrs 1991. godine na Plitvicama je poginuo prvi hrvatski branitelj Josip Jović. Godine 2011. bilo je više od milijun posjetitelja po prvi puta u povijesti ovog nacionalnog parka.

U parku se nalazi spomen-ploča podignuta u čast Ivi Pevaleku, jednom od mnogih istraživača koji su pridonijeli poznavanju i razvoju Plitvičkih jezera. 

Galerija

NP Plitvička jezera NP Plitvička jezera NP Plitvička jezera NP Plitvička jezera

Lokacija